Ask på Moesgaard
Skjolde

Skjolde

Vikinge skjolde er fundet sammen med skibsgrave. De er også afbildet på billedsten og broderinger fra denne tidsperiode.

De var runde med en central skjoldbule af jern til at beskytte hånden. Diameteren kunne være så stor som 96 cm (Gokstad), men nogle billeder antyder skjolde helt ned til 40 cm (Ledburg).

De var fremstillet af eg eller lind planker (se forneden). Rekonstruktioner uden kantforstærkninger eller læder beklædning er skrøbelige og utilfredsstillende selvom disse ikke er fundet. Det er sandsynligt at disse skjolde var originalt konveks.

Vores kopier:

Diagram

Kompromiser:

Diameter:
Maks. 80 cm; 60 cm er mere typisk. Der er ingen minimum.
Et stort skjold giver bedre beskyttelse mod kaste eller skydevåben i liniekamp, men hindrer brugeren.
Et lille skjold (50 cm eller mindre) passer bedst til træning og vejer mindre.
Materialer: Normalt krydsfinér 9mm tyk. Finsk birke krydsfinér med så mange lag som mulig er bedst.
Stemplet / presset jern skjoldbuler kan fås via ASK. De tykkeste (3 mm) egner sig bedst til showkampe.
Vores lager af oxyderet søm og nitter er ubestemt. Undgå galvaniseret metal hvis muligt.
P.g.a. sikkerhed skal kanterne af skjoldet være beskyttet med læder eller råhud. Hunde tyggeben er billige og nemme at finde. Et læderbeklædt skjold er tungt. Kraftigt hørstof er en god erstatning.
ASK farver er nøje linolie baseret maling med: rød jern oxyd, sort jern oxyd og hvad som helst hvid ikke-giftig metal oxyd. En vandafvisende maling som ser rigtig ud kan også accepteres.
Fremstilling: Skjolde får skader og bliver ødelagte, så moderne fremstillingsmetoder som er sikker og ikke kan ses af publikum kan accepteres.

Fremstilling:

1 – Udskæring af skjoldpladen: Markér midten, kant og hul til skjoldbulen. Brug en stiksav med en rimelig fin kling. Den centrale hul kan være en cirkel (~ 13 cm passer nok), eller 2 ‘D’er der lader et strib ligge tilbage som bliver en del af grebet (se forneden).
2 – Ridser: Som om de var plankekanter. Det ser bedre ud: (se ovenfor).
3 – Konveks skjold (valgfrit): Dette kan fremstilles ved at laminere 2 eller flere tyndere plader (se forneden).

Central hul

Konveks skjold skabelon

ASK Designs
4 – Maling: Før skjoldbulen sættes på. Læg mærke til ASK skjold design ovenover (Detailler). Det anbefales at alle har et ASK og et ikke-ASK skjold.
5 – Beskyt kanten: Læg råhuden i blød natten over. Lunken vand fremskynder blødgørelsen. Stræk strimler langs kanten til at dække den og lidt af hver side af skjoldet. Søm på plads og lad den tørre. Det strammer op. Lidt linolie giver noget beskyttelse mod vand.
6 – Lav håndgreb: Et træ eller jerngreb skal sømmes eller nittes på (se forneden). Et trægreb er en enkel stang af passende form, men et jerngreb kan være noget kompliceret og det er muligt at det skal have en slags træhåndtåg ovenpå. Begge typer burde strække over det meste af skjoldbredden bagpå.
7 – Sæt bulen på: Nitter kan anbefales. Max sælger buler af forskellige tykkelse.

Riveting and nailing:

En bolt eller søm kan også bruges som nitte. Kun stærke søm burde bøjes, og man skal være omhyggelig i at forsikre, der ingen skarpe dele er at træffe.

8 – Bærestrop: En strop tillader skjoldet at blive båret på ryggen eller foran på kroppen. Sædvanlige materialer er læder, et vævet bånd eller nogenlunde blødt reb. En kort strop kan bindes på gennem grebet, men mere kompliceret muligheder med spænder kan også bruges. En løs strop er irriterende.
 

 
ASK © 2009. Lavet med NoseBleed